Artist in residence

Johan Dalene är Artist in Residence 2023-2024

Violinisten Johan Dalene har snabbt gått från klarhet till klarhet. Vid Grammisgalan 2023 vann han i kategorin Årets klassiska. Nu det klart att Dalene blir Artist in Residence med Gävle Symfoniorkester under spelåret 2023-2024.
Under året kommer Dalene att spela Sibelius Violinkonsert tillsammans med Gävle Symfoniorkesters tidigare chefdirigent Jaime Martín och Prokofievs Violinkonsert nr 2 med orkesterns nye chefdirigent Christian Reif.

Gävle Symfoniorkesters programchef Roza Nolcheva säger:
"Orkesterns relation till Johan Dalene har byggts upp under flera år, och hans fantastiska virtuositet har varit påtaglig under alla hans framträdanden i Gävle. Hans unika talang passar väl ihop med orkesterns klang, och det är därför vi nu med glädje inleder ett ömsesidigt samarbete där vi kan uppträda tillsammans på ett speciellt sätt.
Att ha Johan som artist in residence kommer att ge oss en möjlighet att utforska varandras musikaliska världar, att dyka djupare in i ett utforskande av idéer och ljud och dessutom att ge vår publik en speciell insikt i vem Johan Dalene är som artist.
De tre konserterna som han kommer att framföra under säsongen kommer att innehålla några av violinlitteraturens mästerverk; Sibelius och Prokofievs konserter med våra tidigare och nya chefdirigenter Jaime Martín respektive Christian Reif. Han kommer också att spela en kammarmusikkonsert med några av orkestermusikerna, som kommer att visa en annan sida av honom och våra orkestermedlemmar, vilket kommer vara en sällsynt möjlighet för publiken att uppleva en annan sorts repertoar."

Om Johan Dalene
22-åriga violinisten Johan Dalene imponerar internationellt med sin musikaliska briljans. Med sin förmåga att "få sin Stradivarius att sjunga mästerligt" har han vunnit beundrare världen över. Johan har redan uppträtt med framstående orkestrar och på berömda konserthus. Hans framtid bjuder på spännande solistuppdrag och kammarmusikaliska höjdpunkter. Med sina enastående inspelningar och prestigefyllda utmärkelser, bland annat Gramophone Young artist of the year, har Johan etablerat sig som en av de mest talangfulla violinisterna i sin generation.

Dalene spelar Sibelius 

Torsdag 21 september 
Jaime Martín DIRIGENT 
Johan Dalene VIOLIN  

E. GRIEG Peer Gynt suite no.1 op.46
J. SIBELIUS Violinkonsert 
A. DVORÁK Symfoni nr 5

Dalene spelar Prokofiev

Fredag 17 maj
Christian Reif CHEFDIRIGENT
Johan Dalene VIOLIN

S. PROKOFIEV Violinkonsert nr 2 g moll op. 16
J. SIBELIUS Symfoni nr 6 op. 104 d moll
J. SIBELIUS Symfoni nr 7 op. 105 C dur