Historik

Orkestern - några årtal under det första seklet:

1912 

Den nya symfoniorkestern i Gävle premiärspelar på Gävle Teater. Konserten inleds med musik av Beethoven. Därefter musik av Max Bruch, hans berömda violinkonsert. Solist är Gösta Björk som just anställts som konsertmästare i den nya orkesterföreningen. Leder orkestern gör Ruben Liljefors, kompositör och dirigent som anställts som chef för den nya Gävleorkestern. Ruben var för övrigt yngre bror till den berömde målaren Bruno Liljfors.

1936 

Det börjar bli trångt på Gävle Teater. Teaterföreställningar, orkesterrepetitioner, konserter och administration kämpar om plats. Diskussionerna om ett nytt konserthus i Gävle tar fart.

1965 

En kväll i september får Gävle besök av en 24-årig pianist som skulle bli legendarisk, Martha Argerich från Argentina. Hon spelar Chopins första pianokonsert under ledning av orkesterns chef och dirigent, Carl Rune Larsson.

1968 

En glansperiod i orkesterns historia inleds när tyskfödde dirigenten Rainer Miedel anställs. Han blir en kulturpersonlighet i Gävle. Under hans tid spelas också de första skivorna in. Viktiga ledare för Gävle Symfoniorkester var också Gunnar Staern, Stig Westerberg. Andra med internationella karriärer som gjort sina första framträdanden med Gävle Symfoniorkester är Esa-Pekka Salonen, Eri Klas och Jukka-Pekka Saraste.

1972 

Gävle Symfoniorkester firar 60-årsjubileum och spelar musik av sin förste dirigent Ruben Liljefors. Orkestern spetsade till programmet med att som första orkester i Sverige spela musiken som Dmitri Sjostakovitj skrev till den ryska fyrtiotalsfilmen Hamlet.

1989 

Rhapsody In Rock. Turné. Samarbetet med pianisten, sångaren och kompositören Robert Wells blir starten på ett musikfenomen. På pulten stod Anders Berglund. Turnén blev oerhört framgångsrik och visades över Norden i TV. Cd:n sålde i nästan 40 000 exemplar.

1998 

Efter många års längtan och diskussioner för och emot öppnas dörrarna till Gävles nya konserthus. Gävle symfoniorkester fick ett nytt hem. Orkestern som består av 52 musiker turnerar även flitigt, framför allt i Gävleborgs län, men också i övriga Sverige och i utlandet. Året efter invigningen av det nya huset gjorde orkestern ett bejublat gästspel i anrika konserthuset - Concertgebouw - i Amsterdam. En konsert som spelades in och finns utgiven på cd.

2006 

Den unge brittiske dirigenten Robin Ticciati engageras som konstnärlig ledare och chefdirigent för Gävle Symfoniorkester. Cd:n Svenska visor säljer Guld samma dag den finns ute i skivbutikerna.

2012

Gävle Symfoniorkester fyller 100 år. Jubileumskonserten, där bl.a. Kungen och Drottningen är gäster, leds av förste gästdirigent Christian Vasquez.

2013

Spanjoren Jaime Martín är sedan juli 2012 orkesterns konstnärlige ledare och tillträder som chefdirigent i juli 2013.