Frozen Music

Med utställningen Frozen Music fångar konstnären Julia Koerner musikens själ och omvandlar den till skulpturer och hologram. I ett samarbetsprojekt med Gävle Symfoniorkester  har Julia omvandlat tre olika inspelningar av Gävle Symfoniorkester till skulpturer. Välkommen att ta del av utställningen Frozen Music - där ljud och design möts! Utställningen visas i Gävle Konserthus foajé under perioden 26 mars till 17 maj.

Vad är Frozen Music?

Den tyske författaren Johann Wolfgang von Goethe beskrev en gång musik som "flytande arkitektur" och arkitektur som "frusen musik". Med de kreativa hjärnorna hos konstnären och designern Julia Koerner och curator Andreas Vierziger utmanar FROZEN MUSIC traditionella gränser och ger liv åt musikens abstrakta natur genom 3D-printing. Kärnan i FROZEN MUSIC ligger i den komplexa översättningen av musik framförd av Gävle Symfoniorkester till tre unika, tredimensionella skulpturer, minutiöst utformade och omvandlade till 3D-printade artefakter. Konstverken strävar efter att fördjupa den sensoriska upplevelsen av musik genom att materialisera dess innersta väsen.

Skulpturerna från vänster till höger:

Den första skulpturen visar Johannes Brahms Serenad nr 1 i D-dur, op. 11 sats V. Scherzo. Allegro.
En serie trögflytande och eleganta former, med snabba skiftningar som har en tydlig koppling till musiken. En serie strukturer odlas över formerna som påminner om hur mossa och lav växer över stenar och träd i naturen men ändå uttrycker detaljerna, precis som i serenaden.

Den andra skulpturen är baserad på Bo Linde SuiteBolougne Op. 32
Det är i den tredje satsen, Melodie Simple Tranquillomafluente, i SuiteBolougne som skulpturen visar upp de mjuka flöjterna uttryckta genom de graciösa rörelserna och formerna, som påminner om flytande honung.

Den tredje skulpturen gestaltar Djefvulsdansen från Symphonic Stomp of Sweden
Skulpurens uttryck avspeglar styckets förtjusande, dynamiska och medryckande rytmer. Musikens uttryck visar sig genom sin dynamiska flödande form

Video

Julia Koerner: Johannes Brahms Serenade No. 1

Julia Koerner: Bo Linde Suite Bolougne

Julia Koerner: Devil’s dance from Symphonic Stomp of Sweden

Julia Koerner är en pionjär och designvisionär inom området 3D-utskrift, som arbetar för att möta arkitektur, mode och produktdesign. Hon har samarbetat med modedesigners och varumärken, kostymdesigners och globala varumärken som Swarovski, Iris Van Herpen, Chanel’s Maison Lesage bland andra om ikoniska 3D-tryckta mönster. Nu senast inkluderar detta 3D-tryckta kostymer för Marvel’s Black Panther i samarbete med Ruth E. Carter, som vann två Oscarspriser (Oscars) för kostymdesign. Julia är grundaren av JK Design GmbH och JK3D med platser i Wien och Los Angeles.

Hennes verk har ställts ut internationellt och publicerats på institutioner som MET i New York, MAK i Wien, Phoenix Museum of Art, Ars Electronica, Art Institute of Chicago bland annat och publicerats i National Geographic, WIRED, New York Times, bland annat andra. Julia är professor vid UCLAs School of Arts & Architecture och har tidigare undervisat vid Architectural Association Visiting Schools, University of Applied Arts i Wien och Lunds universitet i Sverige. Hon har en magisterexamen från Architectural Association i London, Storbritannien, och University of Applied Arts i Wien, Österrike.