Upptäcker nya världar

I säsongens repertoar förenas musik och natur med budskapet att se skönheten runt omkring oss. Den som vi enligt programchef Roza Nolcheva ibland tar för given.

»Precis som musiken är naturen både vacker och kraftfull«, säger Roza där hon sitter invid Gavleån.
»Jag ville lyfta årstiderna för att påminna oss om att omfamna naturen, musiken och skönheten. Som här, under ett pilträd, med forsen brusande«, fortsätter Roza och blickar bort mot den vackra Stadsträdgården.
Arbetet med säsongsprogrammet har pågått en längre tid och tema naturen kändes så självklar, berättar Roza. För det var just förhållandet till naturen som överväldigade henne mest när hon kom till Sverige.

»Att röra sig fritt, plocka bär och svamp, eller bara vistas utomhus. Sedan är det förstås den vackra naturen i sig som imponerar.« Roza berättar om vägen som förde henne till Gävle Symfoniorkester. Men att musiken skulle bli hennes liv, det förstod hon redan som barn. »Mamma var pianolärare, min mormor var sångerska och medgrundare till operahuset i Skopje. Musiken var ständigt närvarande.«

Roza spelade själv piano men valde att inte inta scenen. Istället utbildade hon sig inom musik i hemstaden, för vidare studier i London. Där fick hon också praktisk erfarenhet av konstnärligt ledarskap.
”Det är ett privilegium att få omges av duktiga musiker varje dag. Och ja, då känner jag mig hemma«, säger Roza och skrattar.

Visioner i 7/8-dels takt
Egen erfarenhet av musicerande kan öka förståelsen för det konstnärliga framträdandet såväl som för musiken i sig tror Roza. Att komma utifrån och föra in nya perspektiv är också något hon bidrar med.
»Omedvetet bär jag med mig influenser från östra Europa, som kan tyckas exotiska för vissa. Men främst ser jag mig som en världsmedborgare där möten, resor och upplevelser kokas ner i en slags musikalisk bubblande gryta.«
Lusten att få publiken att känna att de just upplevt något spektakulärt, är det som främst driver henne och i år utlovas en storslagen säsong med både kända och mer okända verk.
»Gävle Symfoniorkester må vara mindre, men de har en klang som en stor orkester. Dessutom med solister och musiker i världsklass.«

En personlig favorit på programmet är Osvaldo Golijovs tre sånger för sopran, där en av sångerna tillägnas Emily Dickinsons dikt ”How Slow the Wind”.
»Den ligger mig varmt om hjärtat och griper tag lite extra. Sedan är det förstås roligt att uppmärksamma Gävletonsättaren Bo Linde och föra hans musik vidare.«

Nu hoppas Roza på en spännande och minnesvärd säsong tillsammans med Gävle Symfoniorkesters trogna publik.
»Äntligen kan vi mötas med full orkester och publik. För det är på plats, i en fullsatt konsertsal, som magin skapas.«

ROZA NOLCHEVA

Gör: Programchef för Gävle Symfoniorkester sedan 2020
Bor: I hjärtat av Gävle
Kommer från: Skopje, Nordmakedonien
Aktuellt: Ansvarig för Gävle Symfoniorkesters programplanering
Bakgrund: Förutom studier i bland annat konstnärligt ledarskap har Roza erfarenhet från Makedonska Filharmonikerna. Hon spelar även piano, mandolin och var dessutom konsertmästare för en ensemble i Skopje
På fritiden: Älskar den svenska naturen, promenerar gärna i skog och mark

Länkar