Chefdirigent

Christian Reif utsedd till ny chefdirigent för Gävle Symfoniorkester

GÄVLE (19 april, 2023) — Den internationellt erkände 33-årige tyske dirigenten Christian Reif har utsetts till chefdirigent för Gävle Symfoniorkester från och med säsongen 2023/24.

”Vi ser med stor glädje och förväntan fram emot samarbetet med vår nye chefdirigent Christian Reif. Han är den rätte att fortsätta att utveckla Gävle Symfoniorkester, som tagit stora kliv framåt under det senast decenniet. Framtiden ser ljus ut med Christian Reif vid rodret”, säger Örjan Hans-Ers, konserthuschef i Gävle Konserthus.

Reifs första konsert som tillträdande chefdirigent sker vid säsongsavslutningen den 11 maj med Berwalds Bayaderenfest, Clara Schumanns Pianokonsert (med Alexandra Dariescu) och Mozarts Symfoni nr 41 ”Jupiter”.

Han tillträder sin post med att dirigera säsongspremiären den 15 september 2023. På programmet står Borodins symfoni nr 2, Rachmaninoffs pianokonsert nr 2 (med Lucas Debargue) och världspremiären av Lil Lacys Aurora (beställd av Gävle Symfoniorkester). 

”Ända sedan den första veckan som vi gjorde musik tillsammans, i december 2021, fick vi en omedelbar kontakt och allt kändes naturligt. Det är verkligen spännande att nu bli utsedd till nästa chefdirigent för Gävle Symfoniorkester, en ensemble som arbetar för en så varm och stöttande publik. Flexibiliteten och förmågan att ta musikaliska risker är något jag alltid har tyckt om med Gävle Symfoniorkester, och musikerna har gjort mig än mer inspirerad.”, säger Christian Reif.

”Jag ser väldigt mycket fram emot att samarbeta med orkestern och alla som jobbar kring den, att få skapa upplevelser för publiken som både underhåller och inspirerar. Med utgångspunkt i den varma och uppriktiga atmosfär som min föregångare Jaime Martín skapade, är jag så glad över att få möjligheten att fortsätta den musikaliska resan med denna fantastiska orkester och dess hängivna publik. Jag ser även fram mot att få träffa orkesterns publik och utforska staden och dess omgivningar!”, fortsätter Christian Reif.

”Jag tror att jag talar för alla genom att säga att vi är väldigt entusiastiska inför det nya kapitlet i Gävle Symfoniorkesters framtid tillsammans med Christian Reif. Hans naturliga musikalitet, passion, lättsamma sätt och uppenbara glädje när han uppträder är något som smittar av sig. Detta tillsammans med hans nyfikenhet och iver att utforska den svenska och samtida musikscenen gör oss otroligt spända av förväntan över vad som ligger framför oss.”, säger Gävle Symfoniorkesters programchef Roza Nolcheva

Christian Reif är en dirigent med passion för att utforska olika musikaliska genrer och en förmåga att inspirera musiker att prestera på sin högsta nivå och är känd för sin exceptionella förmåga att leda orkestrar till nya höjder av kreativitet och artisteri.

Reifs breda intresse för en rad olika stilar har gett honom en djup förståelse för musikhistoria, vilket berikat hans arbete som dirigent. Hans musikaliska vision och höga energi har gjort honom mycket eftertraktad, och han har dirigerat några av världens mest prestigefyllda orkestrar, från San Francisco Symphony till Netherlands Radio Philharmonic Orchestra.

Med en imponerande repertoar som spänner från klassisk till samtida musik har Christian Reif visat sig vara en mångsidig dirigent med en unik förmåga att tolka och förmedla olika musikstilar på ett sätt som få andra kan matcha. Hans entusiasm och ödmjukhet på scenen har gjort honom till en favorit bland både musiker och publik, och hans kärlek för musik lyser igenom i varje konsert.

ENGLISH
For English press release, PRESS HERE!

BIOGRAFI
Tryck här