Composer in residence

Gävle Symfoniorkester har haft lyckade samarbeten med svenska kompositörer i egenskap av Composer in residence – bland andra Tobias Broström (2006-2009) och senast med Mattias Lysell, som avslutades i samband med säsongsupptakten i september 2016.

Vi har nu valt en annan väg som innebär kortare samarbeten säsongsvis och spelåret 2016/17 framförs två beställningsverk av Madeleine Isaksson.

Madeleine Isaksson
Madeleine Isaksson, studerade under 80-talet på piano och komposition på Musikhögskolan i Stockholm, med diplom från pianolärar- och kompositionsklassen. Som utlandsstipendiat studerade hon vidare i Holland och sedan Frankrike där hon alltsedan 90-talet bor och verkar som tonsättare.

Hennes musik är skriven för skiftande besättningar, såväl instrumentala, orkestrala såsom vokala. Här kan nämnas några senast tillkomna verk: för instrumentalensemble: septetterna Sondes (2009) och Isär (2012), för vokalensemble: Ciels (2010) och Terre de l'absence (2012), Hemligheten (2014) för counter-tenor och äldre instrument, text Tomas Tranströmer, och sist hennes andra violinduo: Vide supra (2014). Hösten 2005 utkom hennes porträttskiva Failles på Phono Suecia. Hon belönades med Järnåkerstipendiet 2012 för verket Les sept vallées för solo blockflöjt. Madeleine Isakssons musik har spelats på konserter och festivaler av framstående ensembler i flertalet länder.