Skolkonserter

Varje år bjuder Gävle Symfoniorkester flera tusen barn på ett lustfyllt insteg til den symfoniska världen genom olika konserter. Skolkonserter är en del av allt som erbjuds och ligger i Kulturtrappan.

Kulturtrappan innebär i korthet att alla elever i grundskolan får ta del av minst två professionella kulturupplevelser per år. För att få en likvärdig skola har Gävle Kommun löst logistiken med transporter, bokning och administration. Samtliga skolor i aktuell årskurs får en inbjudan till konserterna och kan på så sätt delta genom att boka in sig.

Dataspelsmusik framförd live med Gävle Symfoniorkester

GamePlay, av Jörgen Häll
Gävle Symfoniorkester
Dirigent: Jakob Hultberg
Manus: Jörgen Häll och Åsa Ekberg
Längd: 40 minuter

Målgrupp: Åk 4-6

Speldagar:
5 mars 2019 kl. 09.30
5 mars 2019 kl. 12.30

6 mars 2019 kl. 09.30
6 mars 2019 kl. 12.30

25 mars 2019 kl. 12.30

26 mars 2019 kl. 09.30
26 mars 2019 kl. 12.30

Var: Gävle Konserthus, Gevaliasalen

Boka: Marcus Olsson, Kultur & fritid
Tel 026-17 97 85
E-post: kulturtrappan@gavle.se

De flesta barn idag kommer i kontakt med musik via spel, och ofta är musiken i spel från samma tradition som filmmusik. Den musiken i sin tur har anor flera hundra år bakåt i tiden, och spelas ofta in av symfoniorkestrar. Musik i spel hjälper till att skapa stämningar. Spelmakarna kanske vill att man ska känna rädsla när man går in i ett slott fullt av monster och spöken, spänning när man längst upp i slottets högsta torn möter sista bossen och glädje när man äntligen besegrat den. Olika figurer i spelet kan också ha egna speciella melodier eller fragment av melodier, så kallade ledmotiv.

Jörgen Häll är kompositör och vet allt om hur man använder musik i spel. Gävle Symfoniorkester kommer att spela musik som han och andra har skrivit, både sånt du känner igen och kanske sånt du inte hört förut. Hur mycket av musiken kommer du att känna igen?

Jörgen Häll bor i Piteå där han är utbildad kompositör vid musikhögskolan. Jörgens musik har spelats av orkestrar och ensembler i Europa, USA och Asien. Han har också gjort EAM, indiepop och musik till spel och filmer.
Åsa Ekberg har hjälpt till med manus och regi. Hon har jobbat som skådespelare, manusförfattare och regissör runtom i Sverige. Tidigare har hon varit med och format konserterna "Pärlor för glin" och "Förskoleklassiker" med Gävle Symfoniorkester.
Jakob Hultberg dirigerar. Han har studerat i Göteborg och Köpenhamn och bor numera i Malmö. Han har dirigerat ett flertal svenska och danska orkestrar, och debuterade den här säsongen både på Malmöoperan och operan i Stockholm.