Chefdirigent

JAIME MARTÍN

Under 2011 och 2012 gästades Gävle Symfoniorkester av den spanske dirigenten Jaime Martín. Vid dessa konserter uppstod en ömsesidig mersmak vilket lett fram till att Jaime Martin engagerats som konstnärlig ledare och chefdirigent för orkestern. Han tillträdde som konstnärlig ledare 1 juli 2012 och som chefdirigent 1 juli 2013. Nuvarande kontrakt gäller till 2022 med möjlighet till ytterligare förlängning.

”Det är med stor glädje som jag tillträder tjänsten som chefdirigent och konstnärlig ledare för Gävle Symfoniorkester. Sverige har en levande historia av musicerande och det här är en spännande tid i orkesterns historia, som firar sitt 100-årsjubileum 2012. I ett nära samarbete med musikerna ser jag verkligen fram mot att utveckla spännande program genom nya samarbeten med svenska och internationella artister, liksom att utveckla artists in residence samt kommande turnéprojekt och inspelningar", säger Jaime Martin.

Jaime har länge varit känd som en av Europas ledande solo- och orkesterflöjtister, senast som stämledare i London Philharmonic Orchestra och i Chamber Orchestra of Europé. Han har idag utvecklats till en både naturlig och modern dirigenttalang. Han har redan dirigerat orkestrar som Orchestre Philharmonique de Radio France, English Chamber Orchestra och Orchestre National de Lyon samt flera spanska symfoniorkestrar. Han har fått återinbjudan till Orchestre National de Capitol de Toulouse, Academy of St Martin in the Fields, London Mozart Players, Irish Chamber Orchestra och Barcelona Symphony Orchestra. Bland Jaimes kommande debuter märks London Philharmonic Orchestra, Musikkollegium Winterthur, Lausanne Chamber Orchestra och Beijing Symphony Orchestra.

Sedan februari 2018 kan Jaime även titulera sig som chefdirigent för Los Angeles Chamber Orchestra. 

Video

Jaime berättar om inspelningen av Brahms Serenades